Vloga mladih v Družbi 5.0

Young Makers Society v sodelovanju s Slovensko agencijo za mlade, v torek, 21. maja
2024, ob 17.00 v Impact Hubu Ljubljana (Slovenska cesta 56) pripravlja soočenje mladih z
mladimi kandidati za Evropske poslance z naslovom Vloga mladih v Družbi 5.0.


Vpliv vsakega posameznika na družbo in okolje je ključnega pomena, zato je nujno, da se aktivno vključujemo v oblikovanje svoje prihodnosti. Mladi, ki so željni konstruktivnih pogovorov in poglobljenih debat, imajo moč ustvarjati spremembe in pozitiven vpliv na družbo. Razpravljali bomo o tem, kako lahko mladi prispevajo k izboljšanju gospodarstva, družbe in narave. Predvsem nas bo zanimalo, kako mladi kandidati razumejo potrebe mladih v današnjem tehnološko naprednem svetu, v Družbi 5.0, in kako bodo z opravljanjem svoje funkcije odgovarjali na te potrebe. Še posebej pa, kako razumejo nove potrebe in trende mladih na trgu dela.

Matej Aleksov, koordinator združenja Young Makers Society, je povedal: “V zadnjih nekaj letih so se navade in potrebe mladih konkretno spremenile. Z vse večjo komercializacijo tehnologij, ki smo jih nedolgo nazaj lahko spremljali samo v laboratorijih priznanih ameriških univerz, se spreminja svet, ki ga mladi doživljamo, in svet, v katerem mladi sobivamo. Čedalje bolj poslušamo, kako smo pasivni, pozabljamo pa na mlade, ki jim je pomembno, v kakšnem svetu živijo in v kakšnem svetu bodo dočakali starost. Teh mladih ni malo, se pa o njih žal premalo govori, saj obstaja prepad med politiko in aktivnostmi, ki jih ti mladi počnejo z namenom izboljšanja svojega položaja v družbi. Na soočenju nas bo zanimalo, kako bodo poslanci premostili te izzive.”

“Mladi na trgu dela kažejo drugačen odnos do ustaljene zaposlitvene kulture, kar je lahko za prihodnost velik izziv. Poleg njihovega odnosa veliko vlogo igrajo še hitro spreminjajoča orodja in tehnologije, ki vplivajo na veščine mladih na trgu dela. Če ne bomo našli načina, kako se hitreje odzivati na te spremembe, se bomo v naslednjih letih, predvsem z vstopom Generacije Z na trg dela, ki bo v naslednjih dveh letih predstavljala kar 30 % vseh zaposlenih, soočali s problemi, ki znajo obremeniti družbeni sistem, zato bi radi od naših bodočih evropskih predstavnikov slišali, kako se bodo tega lotevali,” je povedala Nina Bavčar Čargo, direktorica Slovenske agencije za mlade.

Vabimo vas na dogodek, na katerem bo priložnost za neposreden dialog z mladimi kandidati za evropske volitve. Udeleženci se lahko prijavijo tukaj, mediji pa svojo udeležbo potrdite na yms@sloam.si.

DELI TO NOVICO
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

PREBERITE TUDI